Menu

Dr. Cristina Roman

Medic primar endocrinolog

HIPOTIROIDISMUL

Hipotiroidismul (hipotiroidia) este cea mai frecvent intilnita boala endocrina, afecteaza aproximativ 1 din 6-8 femei (indiferent de virsta), mult mai rar pe barbati, si este consecinta functionarii anormale a glandei tiroide.

Glanda tiroida se gaseste in partea anterioara a gitului si are rolul de a produce hormoni  tiroidieni care la copii au importanta deosebita in dezvoltarea normala a creierului si a inteligentei,  iar la adult in reglarea metabolismului.
E foarte important ca glanda tiroida sa produca o cantitate nomala de hormoni tiroidieni pentru ca organismul  sa functioneze la parametri optimi.

Daca din diverse motive glanda tiroida nu mai poate produce suficienti hormoni , apar semnele si simptomele hipotiroidiei.

 Cauzele cele mai frecvente de hipotiroidie sunt:   indepartarea chirurgicala a glandei tiroide, afectarea autoimuna (tiroidita cronica Hashimoto), inflamatia (tiroidita subacuta), iradierea, blocarea cu iod in exces ( cordarone, jodid) sau alte medicamente ( thyrozol, litiu, etc).

Simptomele hipotiroidiei variaza in functie de cit de sever este afectata glanda tiroida si de cit de mare e deficitul hormonal.
Daca deficitul e minor, simptomele pot fi absente. 
Daca deficitul e mai mare pot aparea: oboseala nejustificata, tulburari de memorie si concentrare, lentoare in gindire si exprimare, labilitate emotionala ( plins usor, iritabilitate, nervozitate, anxietate), depresie,  crestere in greutate prin incetinirea metabolismului si retentie de apa, piele uscata, caderea parului, constipatie, bradicardie (bate inima mai rar), dislipidemie (cresc grasimile in sange), anemie, tulburari de ciclu menstrual, infertilitate, tulburari de dinamica sexuala, impotenta, etc.
Nu toate aceste semne trebuie sa fie prezente la toti pacientii hipotiroidieni.

De multe ori, semnele hipotiroidiei, fiind nespecifice, sunt atribuite de pacient altor boli  sau stresului cotidian si sunt ignorate.

Diagnosticul se stabileste prin analize hormonale (se masoara din sange hormonii tiroidieni- TSH,FT4), si prin identificarea cauzei care a produs hipotiroidia (ecografia tiroidiana, dozari de anticorpi).

Tratament: De cele mai multe ori cauza hipotiroidiei nu poate fi tratata . Singurul lucru care poate fi facut e sa se inlocuiasca (zilnic) hormonii pe care glanda tiroida nu ii poate produce,  cu tablete care contin acesti hormoni- levothyroxina ( preparatele L-THYROXIN, EUTHYROX).

 Medicul endocrinolog va atentiona pacientul hipotiroidian daca forma lui de boala e una tranzitorie sau permanenta ( dupa indepartarea chirurgicala a glandei tiroide sau in tiroidita cronica autoimuna) .

 In forma permanenta de hipotiroidism, tratamentul substitutiv (de inlocuire ) cu hormoni tiroidieni e obligatoriu- permanent, zilnic, pentru tot restul vietii, in doza recomandata de medic. 
Doza zilnica de hormoni tiroidieni poate fi modificata doar de medic endocrinolog sau cardiolog ( daca situatia pacientului o impune).

Analizele hormonale  se fac cel putin o data la 6 luni si au rolul de a verifica daca doza zilnica de hormoni (Euthyrox) este cea potrivita pentru pacient . Intreruperea sau administrarea incorecta, inconstanta a tratamentului, duce la aparitia semnelor hipotiroidiei, si daca e prelungita poate duce la aparitia mixedemului (hipotiroidism sever), coma mixedematoasa si deces.