HIRSUTISMUL
Dr. Roman Cristina
Hirsutismul e una dintre cele mai frecvente motive pentru care se solicita un consult la medicul endocrinolog.
Hirsutismul consta in prezenta parului in zone in care el nu ar trebui sa existe la femei - de exemplu pe fata, barbie, buza superioara, piept, in jurul areolelor mamare, sub ombilic pe linia alba abdominala, pe spate, umeri, fese, coapse, etc., zone in care parul exista doar la barbati , fiind determinat de prezenta hormonului androgen numit testosteron.
Parul care in mod normal exista la femei pe brate, picioare, poate fi si el excesiv, dar numele acestei afectiuni este diferit, ea se numeste hipertricoza, si ea poate fi asociata hirsutismului.
Hirsutismul nu ridica numai probleme de ordin estetic, ci si probleme de ordin medical.
Cind o pacienta se prezinta la medic pentru hirsutism, cel mai important lucru e cautarea cauzei din care acesta a aparut, cauza care, cel mai frecvent, e excesul de hormoni androgeni ( testosteron, DHEA, etc).
Hormonii androgeni sunt secretati in mod normal la femei in cantitati foarte mici de catre ovare si glandele suprarenale.
Productia lor excesiva poate proveni din chisturi ovariene ( frecvent la fetele tinere in cadrul ovarului polichistic), din tumori ovariene sau ale glandelor suprarenale, in anumite deficite enzimatice ce afecteaza glandele suprarenale(de exemplu deficitul de 21 hidroxilaza), precum si in multe alte afeciuni endocrine.
Hirsutismul poate sa apara si ca o consecinta a utilizarii unor medicamente cu efect virilizat ( unele progestative sintetice, preparate anabolizante utilizate in salile de forta, etc).
Cind hirsutismul apare ca o manifestare a uneia dintre aceste afectiuni, el este de obicei insotit si de alte semne cum ar fi: tulburari de ciclu menstrual ( menstruatia tinde sa intirzie peste 35 de zile, e in cantitate redusa sau dimpotriva, in cantitate mare si cu frecventa crescuta), sindrom premenstrual ( dureri de sini, abdominale, cefalee, iritabilitate, nervozitate, pofta exagerata de dulciuri), infertilitate, acnee, caderea parului de pe cap(alopecie) si ingrasarea lui(hiperseboree), tendinta la crestere ponderala sau chiar obezitate, dereglari ale metabolismului glucidelor (risc crescut de diabet zaharat).
Aparitia semnelor de virilizare (masculinizare) cum ar fi ingrosarea vocii, dezvoltarea musculaturii asemanator cu a barbatilor (umeri mai lati decit soldurile), reducerea dimensiunii sinilor, modificari comportamentale(initiative, agresivitate, etc) impune de urgenta prezentarea la medic intrucit aceste semne provin cel mai frecvent de la o tumora (ovariana sau suprarenaliana) secretanta de hormoni androgeni.
Exista si asa zisa forma”idiopatica” de hirsutism, adica a carei cauza nu poate fi pusa in evidenta prin analizele specifice, aceasta fiind cel mai frecvent o trasatura- "mostenire" de familie ( pacienta are rude de sex feminin cu aceeasi problema), nefiind insotita de tulburari de ciclu menstrual sau de semne de virilizare, si care nu influenteaza fertilitatea.
DIAGNOSTIC
In investigarea unui hirsutism se pleaca de la dozari hormonale specifice (testosteron, DHEAS, prolactina, etc care sunt analize de singe) impreuna cu explorari imagistice (eco, CT abdominal, ovarian, consult ginecologic) prin care se urmareste evidentierea excesului de hormoni androgeni precum si a sursei acestuia (ovar, suprarenala).
In functie de rezultatele analizelor se stabileste diagnosticul si indicatia terapeutica specifica.
Tratamentul se adreseaza, in mod ideal, si evident cind este posibil, direct cauzei (de exemplu interventia chirurgicala in cazul unei tumori ovariene), alteori vizeaza doar reducerea productiei excesive de hormoni androgeni prin medicamente cu efect antiandrogenic cum ar fi anticonceptionalele, spironolactona, finasteridul, etc. ce trebuie administrate cel putin 6 luni pentru a fi eficiente( aceasta fiind durata medie de viata a firelor de par crescute in exces).
Impreuna cu tratamentul medicamentos se poate apela si la diverse metode cosmetice de indepartare a firelor de par cum ar fi epilarea cu ceara, elecroliza si epilarea laser, insa acestea ar fi de preferat sa fi utilizate dupa , nu inainte de prezentarea la medic pentru ca acesta sa poata face o evaluare corecta a amplorii hirsutismului.
Fiind un semn al unei boli, si nu o boala in sine, hirsutismul are prognosticul corespunzator bolii care l-a cauzat. Hirsutismul asociat ovarelor polichistice e reversibil pe perioada in care pacienta urmeaza tratament, dar de regula reapare la intreruperea tratamentului.
In formele tumorale, hirsutismul poate remite complet odata cu indepartarea chirurgicala a tumorii secretante de hormoni androgeni.
Este recomandat ca evaluarea si tratamentul hirsutismului sa fie facuta de un medic endocrinolog in colaborare cu un ginecolog, pentru a stabili cauza si tratamentul cel mai eficient si cu efectele secundare cele mai reduse pentru fiecare caz in parte.