Menu

Dr. Cristina Roman

Medic primar endocrinolog

INFERTILITATEA

(sterilitatea) de cuplu

Infertilitatea (sau mai corect spus subfertilitatea) este incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa cel putin 1 an de contacte sexuale frecvente- cel putin de 2ori/saptamina, neprotejate.   In mod normal, 90%din cupluri concep in primul  an si mai putin de 25% in prima luna.

Infertilitatea poate fi primara (femeia nu a fost niciodata insarcinata) sau secundara (a avut cel putin o sarcina in antecedente indiferent daca a nascut sau nu).

Probabilitatea aparitiei unei sarcini scade cu virsta la femei ( dupa 38 de ani sansele sunt cu aprox 25% mai mici decit inainte de 30 de ani  iar rata avorturilor spontane creste).

Probabilitatea de a obtine o sarcina viabila  e de 25-40% in decursul a 3 ani.  Aproximativ 1 din 5 sarcini se opreste spontan in evolutie in primele 12 saptamini( 3luni), cel mai frecvent datorita unor erori genetice in formarea embrionului (sindrom Down, etc).

Infertilitatea este intotdeauna considerata ca fiind “de cuplu” pina la proba contrarie.

De aceea e obligatorie investigarea ambilor parteneri prin analize specifice pentru identificarea cauzei infertilitatii.

Infertilitatea feminina e responsabila de 40% din cauze, cea masculina de 40%, iar cea mixta (feminina si masculina) de 20%.

In multe cazuri, in ciuda analizelor complexe care se fac, nu pot fi identificate cauzele ce produc infertilitatea. Pot fi responsabile  anumite anomalii ale formarii foliculilor ovarieni (foliculogenezei), ale interactiunii dintre spermatozoid si ovul, ale implantarii embrionului, etc, care nu pot fi explorate prin metode uzuale .

Factorii de prognostic negativ intr-o infertilitate sunt considerati : virsta peste 30 de ani la femei, sterilitatea primara ce dureaza mai mult de 3 ani, combinarea mai multor afectiuni la acelasi partener,  ambii parteneri  afectati. In aceste cazuri poate intra in discutie de prima intentie  fertilizarea in vitro (FIV).

Evaluarea infertilitatii masculine

Presupune in primul rind efectuarea unei  spermograme prin care se urmareste evidentierea numarului, structurii normale si mobilitatii spermatozoilor Restul investigatiilor sunt necesare in functie de modificarile ce eventual apar pe spermograma.

1. Spermograma se va recolta  CORECT - in recipient steril primit de la laborator:

  • 3-4 zile de abstinenta in prealabil,
  • recoltare la laboratorul la care proba urmeaza sa fie interpretata (nu acasa),
  •  prin masturbare (nu contact sexual intrerupt)
  • a intregii cantitati de sperma
  • proba nu trebuie expusa la variatii de temperatura (adusa de acasa).

 

Spermograma va fi  interpretata in maxim 30 minute de la recoltarea spermei. Daca rezultatul este anormal, se va repeta peste o luna  (pentru un diagnostic corect pot fi necesare 2-3 probe).

 Detalii: http://www.synevo.ro/spermograma/

2. Consultul endocrinologic , dozarile hormonale specifice , teste genetice.

Discutia cu pacientul e foarte importanta, putind sugera cauza infertilitatii:

  •  scaderea libidoului, cresterea in greutate,  scaderea masei musculare, ginecomastia (cresterea sinilor la barbati), scaderea frecventei  barbieritului, subtierea vocii, etc pot sugera hipogonadismul
  •  traumatismele testiculare, infectiile sau chirurgia in antecedente pot produce aderente ce obstructioneaza traseul  normal al spermei,
  • consumul de medicamente sau toxice  (alcool, droguri)   reduc calitatea spermei sau produc tulburari de dinamica sexuala, etc.

Ulterior, analizele hormonale vor fi solicitate in functie de cauza probabila a infertilitatii dedusa din discutia cu pacientul.
Cele mai frecvent solicitate analize sunt:  testosteron ora 8, FSH, LH, prolactina, PSA, anticorpi antispermatici, analize uzuale-sumar urina, urocultura, transaminaze, etc

3.Consult urologic, ecografia testiculara, biopsia testiculara

4.Alte examinari, in functie de caz

Exista mai multe boli ale tractului genital masculin sau  ale altor organe care pot modifica spermograma generind    infertilitate. Dintre ele mentionam:

-boli obstructive ale tractului genital, varicocelul

-traumatisme locale,

-orhita urliana (oreonul),

- iradierea locala,

-anumite medicamente- spironolactona, antiacidele gastrice, corticosteroizii, antiandrogenii , imunosupresoarele, etc

- boli autoimune,

-ejacularea retrograda (in diabet),

- boli hepatice, renale,

- hipogonadismul primar sau secundar,

-boli genetice (sd Klinefelter, Kallman, fibroza chistica, sd Kartagener,microdeletii la nivelul cromozomului Y), criptorhidia congenitala (absenta testiculilor in scrot   de la nastere ) `etc

-caldura excesiva (folosirea frecventa a saunei, baile fierbinti, lenjeria prea strimta, pozitia sezinda prelungita, etc), toxinele (fumat, alcool, droguri , expunerea profesionala la metale grele, solventi, etc),

- disfunctiile erectile de diverse cauze, stresul, etc.

In conditiile in care spermograma e normala, mai pot intra in discutie ca si cauze de infertilitate : genetice,  tulburarile de dinamica sexuala de diverse cauze,  tehnica incorecta in timpul actului sexual, utilizarea lubrifiantilor, diverse tulburari psihice, lipsa de comunicare in cuplu,  etc.

Evaluarea infertilitatii feminine

 Exista mai multe boli ale tractului genital feminin sau  ale altor organe care pot cauza infertilitate :

  • prin anovulatie (lipsa ovulatiei)
  • prin obstruarea traselui normal pe care ovulul il parcurge de la locul unde e produs (ovar) spre uter .

Din acest motiv, in investigarea infertilitatii feminine se urmaresc cel putin 2 aspecte importante:

  • existenta ovulatiei 
  • permeabilitatea traseului  pe care ovulul il parcurge (trompele uterine, uter).

Anovulatia

In mod normal ovarele produc lunar un ovul (sau , rar, mai multe ) care e transportat de-a lungul trompelor uterine spre uter, pe acest traseu el putind fi fecundat de catre spermatozoid .

Produsul de conceptie astfel format  se va implanta (nida)  in uter unde va creste cu ajutorul substantelor nutritive furnizate de placenta.

In cazul in care ciclul menstrual ( intervalul dintre 2 menstruatii succesive ) este de  28 de zile, 

ovulatia apare aproximativ in ziua 14 ± 2 zile.
Ziua 1 este considerata prima zi de singerare.

 

Ziua1                         Ziua 14±2zile                     Ziua 28                 
           faza foliculara                                    faza luteala            

 

Ovulatia

 In cazul ciclurilor neregulate ( mai lungi sau mai scurte de 28 de zile) , ovulatia e relativ greu de prezis, iar daca are loc, ea  apare cu 14 zile inainte de urmatorul ciclu menstrual ( de ex, la un ciclu de 22 de zile, ovulatia are loc aprox in ziua 8, iar intr-un ciclu de 35 zile, ovulatia poate fi aprox in ziua 21).

Anovulatia inseamna lipsa formarii sau eliberarii de la nivelul ovarelor a unui ovul, in fiecare luna.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Metode de evidentiere a ovulatiei

Singurul mod  cert de demonstrare a existentei unei ovulatii este aparitia unei sarcini.Exista insa si o serie de teste orientative care ne pot informa daca o ovulatie  urmeaza sa aiba loc ( teste pre-ovulatorii) sau daca ovulatia a avut loc (postovulatorii).

 

Teste preovulatorii:

-testul de ovulatie : se gasesc in farmacii, se pot face acasa, seamana ca si aspect cu testele de sarcina. Se efectueaza din urina, din 2 in 2 zile in zilele in care se presupune ca are loc ovulatia ( de ex intre zilele 9-17), de preferat dupa-amiaza la aceeasi ora. E posibil ca la mai multe teste successive sa se coloreze atit linia martor cit si linia test, insa cu intensitati diferite.  Testul  care are intensitatea liniei test cea mai mare (comparativ cu testele anterioare) e considerat pozitiv, deci la 24-36 de ore de la acest test pozitiv e posibil sa aiba loc ovulatia.

 

Teste postovulatorii

-masurarea zilnica a temperaturii bazale: nu e foarte fiabila. Presupune masurarea intravaginala a temperaturii zilnic, dimineata, inainte de ridicarea din pat, cu un termometru digital, notarea temperaturilor pe un grafic. Temperatura creste cu 0,5-2 grade fata de valorile anterioare  la 2 zile dupa ce ovulatia a avut loc si se mentine crescuta pina la aparitia urmatoarei menstruatii.

-masurarea progesteronului seric  dupa ziua 21 ( in faza luteala) a ciclului menstrual. O valoare la limita superioara a intervalului de referinta considerat normal  inseamna ca ovulatia probabil a avut loc in luna respectiva. O valoare scazuta poate avea semnificatia unei insuficiente progesteronice (defect de faza luteala) sau a lipsei ovulatiei in luna respectiva.

-foliculometria- masurarea ecografica (ecografii ovariene seriate) mai multe zile consecutive a foliculilor ovarieni pentru a observa cresterea si ruperea (ovulatia) unuia dintre ei.

-biopsia endometriala: daca prin metodele enumerate mai sus se constata lipsa ovulatiei, e necesara o evaluare endocrina si ginecologica completa ( dozari hormonale, ecografii, etc) prin care sa se puna in evidenta cauza /cauzele.

 

 

Permeabilitatea tractului genital (trompe uterine, uter)

Poate fi afectata de numeroase afectiuni  :

         boli inflamatorii pelvine,
         boli cu transmitere sexuala,
         anexite cronice,
         avorturi in antecedente,
         endometrioza,
         fibroamele uterine,
         chirurgia abdominala urmata de formarea de aderente
         malformatii  congenitale (din nastere): uter mic, hipoplazic,etc

Investigarea  acestor afectiuni  e  apanajul  ginecologiei,  presupunind  : histerosalpingografie, explorare chirurgicala laparoscopica, etc.

Informatii suplimentare (in lb engleza)

www.uptodate.com/contents/patient-information-evaluation-of-the-infertile-couple