SPASMOFILIA
Dr.Roman Cristina
Spasmofilia reuneste un grup de simptome pentru care frecvent este solicitat serviciul de Urgente, in special de catre femei tinere:
-amorteli, “furnicaturi” ale miinilor, picioarelor, in jurul gurii, la nivelul limbii,
-tremor al miinilor,
- dureri de cap,
- transpiratii reci,
- anxietate,
-palpitatii,
- intepaturi in piept,
-lipsa de aer, “nod in git”, oftat frecvent
-uneori chiar lesin, etc
Denumirea de “spasmofilie” este in mod clasic asociata cu hipocalcemia (scaderea calciului din singe). Cind spunem spasmofilie, ne referim de fapt la hipocalcemie.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori diagnosticul de “spasmofilie” este supralicitat si simptome asemanatoare hipocalcemiei (cauzate de atac de panica sau de isterie) sunt interpretate gresit ca find lipsa de calciu si tratate ca atare desi ele nu au nimic de a face cu lipsa de calciu!
Cauzele posibile ce duc la aparitia acestor simptome sunt:
-atacul de panica
-criza de isterie
-stresul, extenuarea fizica si psihica
-hipocalcemia
-hipomagneziemia
-hipoglicemia
Este extrem de importanta determinarea cauzei care a produs simptomele de spasmofilie, deoarece tratamentul e diferit in fiecare dintre afectiunile enumerate mai sus.
Analizele de singe pe care de obicei le solicitam cind avem de a face cu o suspiciune de spasmofilie sunt: Calcemie (totala, ionica), Magneziemie, fosfatemie, fosfataza alcalina, ionograma sangvina, parathormon, glicemie, examen coproparazitolologic (3probe succesive ).
La aceste analize, in urma consultului medical, mai pot fi adaugate si altele in functie de necesitatile individuale ale fiecarui caz in parte.
ATACUL DE PANICA, CRIZA DE ISTERIE
Apare la persoane fragile (labile) psihic, de obicei femei, care nu reusesc sa faca fata stresului cotidian .
Se manifesta ca senzatie de neliniste, anxietate, frica nejustificata, agitatie, “nod in git”, “strins de git”, palpitatii, tremuraturi ale miinilor, lipsa de aer, chiar lesin , debutata pe fondul unor probleme familiale (certuri cu sotul, copii, vecinii, insatisfactii in relatia conjugala, divort, avort, etc), examene, probleme profesionale, stres la servici , probleme legale, etc.
Atacul de panica apare brusc, are durata scurta si dispare spontan sau la administrarea unui pahar cu apa, dulce, sau a unui anxiolitic usor (Extraveral, Distonocalm).
De obicei se repeta, ori de cite ori cauza reapare.
Criza de isterie poate fi “mimata” de pacienta/pacient in scopul manipularii anturajului (sot, copii, alte rude, vecini) si obtinerii atentiei dorite sau a unor favoruri,concesii, compromisuri.
In atacul de panica si in criza de isterie calcemia este intotdeauna normala, dar poate scadea tranzitor daca pacientul e agitat si hiperventileaza( respira prea frecvent). In acest caz e utila respiratia intr-o masca cu punga atasata sau mai simplu intr-o punga de hirtie pina la revenire completa.
E suficient de cele mai multe ori ca pacientul sa fie izolat de apartinatori citeva minute si sfatuit sa respire normal. Printr-o discutie calma si blinda cu acesta se vor identifica cauzele ce au determinat aparitia crizei.
Dupa stabilizare completa, pacientul va fi indrumat catre un medic psihiatru/ psiholog care va stabili tratamentul pe termen lung daca acesta e necesar.
Atacul de panica si criza de isterie sunt de multe ori tratate in urgenta cu calciu intravenos desi acesta nu are nici un rol in remiterea crizei. Adiministrarea excesiva de calciu duce la “suprasolicitarea “ rinichilor si in timp la aparitia litiazei renale (nisip la rinichi).
HIPOCALCEMIA
Calciul in organism
Organismul uman contine o cantitate mare de calciu, in mare majoritate depozitata in oase si dinti. O mica parte se gaseste in singe, liber (calciul ionic, activ), precum si legat de albumina (inactiv).
Rolurile calciului sunt multiple: in formarea oaselor, in buna functionare si contractie a muschilor, in coagulare, in buna functionare a inimii, in diviziunea celulara, in medierea actiunii unor neurotransmitatori, enzime, hormoni, etc.
Necesarul zilnic de calciu al organismului este intre 500-1500mg/zi, in functie de virsta, mai crescut la copii, gravide si virstnici cu osteoporoza.
In conditiile unei alimentatii echilibrate din care nu lipseste laptele, iaurtul, fructele, legumele si pestele, necesarul de calciu poate fi asigurat integral, nefiind necesara suplimentarea cu tablete.
Calciul in exces este eliminat prin rinichi, unde, in conditiile hidratarii insuficiente (daca nu bem suficienta apa) se poate depune ca “nisip” si in timp compromite functia rinichilor.
Analizele de singe necesare in investigarea metabolismului fosfo-calcic sunt: calcemia (totala si ionica), magneziemia, fosfatemia, fosfataza alcalina, parathormonul. Din urina se poate doza calciuria/24ore, fosfaturia/24h.
Hipocalcemia inseamna scaderea calciului ionic si/sau total din singe.
Ea trebuie intotdeauna verificata (obiectivata) prin analize de singe!
scadea cantitatii de calciu ionic (activ) din singe sub valorile normale produce simptome si semne de crestere a contractilitatii musculare.
Simptomele depind de cit de mare e “lipsa” de calciu, dar si de toleranta individuala a pacientului.
Hipocalcemiile usoare, instalate progresiv, de lunga durata, sunt in general bine tolerate si de cele mai multe ori asimptomatice.
Simptome nespecifice care pot sugera o hipocalcemie sunt astenia (oboseala) nejustificata, crampele musculare (“circei”), prezenta semnului Cwosteck (contractia muschiului orbicular al buzei la percutia obrazului), a semnului Trousseau (aparitia “miinii de mamos” la mentinerea mansetei de tensoimetru la nivelul bratului peste 2 minute), etc.
Hipocalcemiile persistente pot produce modificari ale unghiilor si parului care devin mai fragile, se rup usor, cataracta la ochi, anxietate, depresie, osteomalacie, rahitism, osteoporoza,etc.
Hipocalcemia severa poate produce tetania.
CRIZA DE TETANIE e o urgenta medicala .
Diverse grupe musculare se contracta, de cele mai multe ori dureros producind :
-contractura miinilor (“ mina de mamos”) , a piciorului (spasmul carpo-pedal) , contractia muschilor maseteri (masticatori) –“trismus”, contractia musculaturii periorale (“botul de stiuca”), contractura generalizata (opistotonus), convulsii, sincopa.
-contractia musculaturii netede a organelor ( a laringelui, diafragmului, plaminilor- produc dispnee adica lipsa de aer)
- furnicaturi, crampe la nivelul miinilor, picioarelor, “amorteli” in jurul gurii, la nivelul limbii,
-durere de cap intensa,
- tulburari de ritm cardiac –palpitatii, etc
Hipocalcemia la copil poate produce convulsii, laringospasm si insuficienta respiratorie acuta, tahicardie.
Cauzele scaderii calciului in singe, in ordinea frecventei lor sunt:
-aport insuficient de calciu: persoane care nu maninca produse lactate, peste,fructe, legume.
-absorbtie deficitara la nivelul intestinului: parazitozele intestinale (viermii intestinali), carenta de vitamina D, diverse sindroame de malabsorbtie, operatiile la nivelul tractului digestiv, cofeina, anticonvulsivante, tuberculostatice, bifosfonati, calcitonina, fosfati, citrati, fluor,etc.
-eliminarea excesiva la nivelul rinichiului – medicamente: diuretice ( furosemid,etc), corticosteroizi (Prednison sau derivati), boli renale
-boli ale glandelor paratiroide (hipoparatiroidismul).
Glandele paratiroide sunt in numar de 4, localizate in git, in spatele glandei tiroide. Ele au rolul de a produce parathormonul -principalul hormon ce regleaza metabolismul fosfocalcic.
Glandele paratiroide pot fi “defecte” de la nastere in hipoparatiroidismul congenital sau pot fi lezate accidental in timpul operatiilor pe glanda tiroida, prin iradiere la nivelul gitului , prin afectare autoimuna, etc.
- hipomagneziemia
-insuficienta renala
-HIV-SIDA
-Pancreatita
Tratamentul hipocalcemiei
Inainte de initierea oricarui tratament trebuie dozata calcemia!!!!
-in criza de tetanie : e o urgenta medicala: se recolteaza singe pentru dozarea unei calcemii , dar nu se asteapta rezultatul, se administreaza imediat calciu gluconic intravenos lent pina la disparitia completa a simptomelor (contracturilor musculare).
Dozarea calcemiei din singe stabileste severitatea deficitului de calciu facilitind ghidarea tratamentului dupa cedarea crizei (se va repeta si dupa ce au cedat simptomele) .
Tratamentul se poate continua la domiciliu cu calciu tablete si vitamina D pina la normalizarea valorilor calcemiei.
- hipocalcemia latenta ( asimptomatica) se trateaza cu tablete de calciu (preferabil calciu lactic, care are absorbtia cea mai buna daca se administreaza dupa mincare) impreuna cu preparate de vitamina D .
Aportul alimentar de calciu din surse naturale trebuie incurajat , de asemenea expunerea la soare, reducerea cofeinei (cafeaua, cacaua impiedica absorbtia calciului), a alcoolului.
Alimente cu continut crescut de calciu sunt iaurtul, brinza, laptele, legumele (spanac, broccoli), fructele (smochine, kiwi, portocale etc), cerealele , orezul, pestele(somon, sardine).
E foarte importanta identificarea si tratarea cauzei care a determinat hipocalcemia (de ex parazitoza intestinala, carenta de vitamina D etc). Daca nu e rezolvata cauza e firesc ca simptomele sa reapara.
HIPOGLICEMIA
Inseamna scaderea glicemiei (a glucozei din singe).
Ea poate fi cauzata de
- nemincare (sarirea meselor, nerespectare orarului meselor),
- consumul excesiv, frecvent de dulciuri concentrate,
- alcool,
-varsaturi,
-la femeile insarcinate,
-in tratamentul intensiv cu insulina la diabetici,
-rar in tumori secretante de insulina (insulinom), insuficienta corticosuprarenaliana, hepatica, renala etc.
Simptome
-foame, tremor al miinilor, transpiratii reci, palpitatii, anxietate, agitatie, nervozitate
Aceste simptome sunt produse de cresterea hormonilor de contrareglare( adrenalina, cortisol, GH) ce incearca sa restabileasca glicemia prin “mobilizarea” depozitelor de glucoza ale organismului.
Glicemia normala e importanta pentru creier care, spre deosebire de alte organe, nu poate folosi alt “combustibil” decit glucoza.
-ameteli, tulburari de concentrare, de vedere (“ceata pe ochi”), tulburari de comportament, letargie, convulsii, coma ( sunt forme de manifestare a suferintei creierului in lipsa glucozei).
Tratament
Hipoglicemia severa (diabeticii tratati cu insulina, care nu maninca la timp sau varsa ) se trateaza cu glucagon im (pe care majoritatea diabeticilor il au pentru cazuri de urgenta) si /sau un aliment dulce daca pacientul este constient si poate minca.
Hipoglicemia usoara (la pacientii nediabetici) se remediaza prin consumarea unui dulce (suc, bomboana) urmata de luarea mesei .
E necesara educarea pacientului ( si in mod special a copiilor) in vederea respectarii orarului meselor
(minim 3 mese /zi, cu evitarea dulciurilor concentrate- sucuri din comert, prajituri, bomboane, etc .)
Zaharul in exces descarca o cantitate mare de insulina din pancreas care in scurt timp va determina foame si hipoglicemie. Suprasolicitarea prelungita a pancreasului (consum exagerat de ducliuri) duce la diabet.